Sydney Brenner

Door swtimmer op vrijdag 26 februari 2010 10:44 - Reacties (3)
Categorie: Talks, Views: 2.885

Hoe mooi kan het zijn als Prof Sydney Brenner zijn verhaal komt doen in het auditorium naast het Sulston gebouw.Ik moet zeggen dat het de eerste keer was dat ik naar een presentatie ging van een nobel prijs winnaar. En ik moet zeggen dat ik een auditorium alleen zo gevuld heb zien zitten toen de makers van Piled Higher and Deeper comics er waren.

Maar dit was anders, dit is iemand met een mening en een visie en hij is warempel soms nog grappig ook. Sydney is 83 jaar oud, heeft net 9 uur gevlogen en begint met vertellen dat hij geen powerpoint presentatie heeft omdat office te hoog gegrepen voor hem is :).

Maar zijn verhaal is goed, erg goed. Het gaat vooral over zijn werk van de afgelopen 15 jaar (en zijn plannen voor de volgende 15 jaar, held!). De basis van zijn idee is dat zolang je DNA niet in equilibrium is (net zoveel mutaties forward als backwards) er evolutie is. "Gelukkig" voor ons blijken wij nog niet in equilibrium te zijn, waardoor we ahv evolutie rates ons genoom kunnen bestuderen en vergelijken met andere genomen.

Met statistische methoden is zijn groep erin geslaagd op genetisch niveau kwantitatief afstand tussen soorten te bepalen. Hierdoor is hij in staat te zeggen dat wij evolutionair nog kinderen zijn ivt muizen.

Het meest uitdagende is nog wel dat met zijn methodes voor iedere plek in het genoom te bepalen is hoe "snel" de evolutie gaat. Statistische verbanden tussen functie en evolutie rate kan nieuwe inzichten geven in belangrijke delen van ons genoom alsook een beter idee kunnen geven wat evolutionair belangrijk is.

Ik hoop dat Sydney nog meer tijd van moeder natuur krijgt zodat die langer en beter aan zijn methodes en ideeën kan sleutelen. Voor nu een hoop denk stof en pittige discussies in de pauze, Sydney _/-\o_

Volgende: Levensverwachting 03-'10 Levensverwachting
Volgende: Junk DNA als metafoor, what's next? 02-'10 Junk DNA als metafoor, what's next?

Reacties


Door Tweakers user 238498, vrijdag 26 februari 2010 13:40

Machtig interessant allemaal.
Alleen is dit voor mij wat voor die meneer een powerpoint presentatie is.
Maar het blijft allemaal boeiend :P

Door Tweakers user Lothlorien67, vrijdag 26 februari 2010 18:08

zijn muizen wel in evenwicht dan? ik heb net een eerste genetica cursus gedaan (student biotechnologie) en dat zal dan verklaren waarom zoveel (genetische) dierproeven op muizen worden gedaan.

Door Tweakers user swtimmer, vrijdag 26 februari 2010 18:36

Nee, ook muizen zijn niet in evenwicht. Maar er is wel een behoorlijk verschil (exacte cijfers weet ik niet meer) tussen de evolutie rate. De verklaren voor het aantal dierproeven op muis moet je denk ik vooral in de kosten/baten zien. Er zijn goede kits beschikbaar om dingen als knock out/in muizen te maken en het blijkt dat de muis een behoorlijk goed beestje is qua resultaat toepasbaarheid op de mens.

Waar ik op doelde is dat de muizen soort al een stuk eerder afgesplitst zijn van de hoofdtak dan mensen waardoor ze al een compacter genome hebben dan de mens.

Reageren is niet meer mogelijk